V.V.I.P :)

Saturday, February 14, 2009

valentiNe

tOday is valentine..

http://www.duoh.com/varia/valentinecard/valentines_card.gif

wow!!ramai giler me tgOk yg smbut valentine..xkire lah india ke,cina ke..masalahnye melayu n islam sendiri pun ade yg meraikannya bersama kekasih..aduuhh!!!terserlah kekafiran umat islamnye..

Untung gilerr valentine
♥ dianggarkan 1 billion kad valentine dikirim di seluruh dunia setiap tahun!!wow!!..
ini menjadikan hari valentine sebagai perayaan kedua tertinggi pengirim kad perayaan selepas hari krismas..look!!

♥ kira2 85% pengirim kad valentine adalah wanita..Tp....fakta mengatakan lelaki sering membeli 2 kad untuk kepentingen lain..ehem..

♥ Tarikh 14 feb. setiap tahun merupakan tarikh penting bg para florist..bcOz..dianggarkan lebay kurang 110 juta kuntum rOs, kebayakkannye merah dijual sempena hari tersebut.
jualan ini mningkat 32% setiap tahun..huuu

♥ kajian mendapati 73% pembeli bunga adalah lelaki..besh gile oO awek die!!

♥ dianggarkan 3% pemilik haiwn peliharaan akan menghadiahkan haiwan kesayangan mereka kpd pasangan valentinenyee..cian siput diew ek!

♥ warna tema valentine adalah merah,putih n merah jambu. Merah jambu melambangkan kehalusan. Merah melambangkan kehangatan perasaan n hati (chenta). Putih pulak ketulenan n kepercayaan.


Sejarah Valentine

Ade yang kate..perkataan 'Valentine diambil sempena nama seorang paderi besar kristian yg bernama Ratu Isabella di Sepanyol iaitu Saint Valentine. Beliau amat disayangi kerana telah berjaya menumpaskan kerajaan Islam di cORDova , SepanyOl pada 14 februari 270 masihi.

Ade cite lain pulak..
Valentine Day berasal daripada pesta kaum Rom kuno yang dipanggil 'LUPERCALIA'. Lupercalia adalah perayaan menyucikan diri yang diadakan pada setiap 14 februari. Pada hari itu mereka akan menyembah dewi cinta bernama Juno Februata.
Orang islam nk ikot jugak ke??

Lagi..??
Dikaitkan dengan kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yg bernama Claudius II. Dikatakan St Valentine enggan mematuhi arahan Raja Rom agar membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat dalam peperangan. kalau kawen kang para suami takot nk g perang..
St Valentine gak yg kahwenkan pasangan Kristian secara rahsia..murkalah siRaja..

nak tau lagi...??
Diambil dari nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella iaitu St Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas pope.
xkan orang islam pun nak same2 meraikan perayaan jijik nih???

bak kate Nabil-"lu pk la sendiri"
Syurga Neraka kat tangan masing2..
Kalo nk sgt smbut hari cmni2 nih..bile2 pOn bOle.. bg je aDiah hari2 pOn xpe..
sebOk sgt nk ikOt budaya kafir wat pe??


No comments: