V.V.I.P :)

Tuesday, October 25, 2011

KPM: F&FHND (ape tu?)

Assalamualaikum..
Entry aku kali ni berkaitan dengan kolej aku..
Kolej Profesional MARA (KPM)

sebab nye aku tgok ramai gak adik2 blur-blur hala tuju lepas SPM tertanya2..
so, disebabkan aku dah alami apa itu KPM,
aku nak sembanglah ngn korang tentang KPM..

disebabkan aku blaja kat KPM Seri Iskandar, so kat sini aku cuma boleh statekan tentang KPMSI je lah taw! 


KPMSI ade 4 je kos utama di bawah fakulti BUSINESS:-
a) F&HND Business Marketing
b) F&HND Business IT
c) Program Intensif Persediaan (PIP) - 5 bulan je

d) Diploma in International Business


memang no wonder lah kawasan belajar kami ni kecik je, mudaaahh nak bergerak.. 
bangun setengah jam sebelum klas pun sempat je sampai klas bfore lecturer. HAHA

Everything has their own advantages n disadvantages right?
Advantages of KPMSI:
a) Elaun diberikan mengikut kos..
b) Kemudahan asrama serendah RM5 per semester (Tak payah pikir bil air & letrik k)
c) Makanan murah2 je.. boley tahan sedap plak tu!
d) Sekelas cuma dalam 20 orang je, so lecturer memang focus gile time study.
e) Lecturers sporting habis!
f) kemudahan Wi Fi free kat kafetaria & library
g) every sem ade karnival.. HAHA.. act tu utk assignment project budak last year HND BMK bagi subjek SPO dieorang..
h) Kat pekan nak bangunkan TESCO,& super market dah! haha

tapi disadvantage pulak:
a) jauh dari bandar2 utama, memang ceruk pikun punye tempat..tapi sejuk je taw!
b) kolej tak sediakan kemudahan klinik dalam kolej, so kenalah call prebet @ kete sapu utk g klinik or pekan..
c) line broadband @ phone macam tutt..
d) berjiran dengan monyet & ba alif ba ya (kadang2 dorg ziarah masuk kwsn kolej)
e) Kemudahan asrama bagi pelajar sem 1-2 & pelajar2 trpilih shj
f) ada 1 je ATM kat dalam kolej, bank2 lain semua kena g pekan.. (tp pekan xjauh pun, naik kete sapu tambang pergi balik dlm rm4 je sorang)
g) pakaian ke kelas & tatacara pemakaian ditetapkan di dalam peraturan ;)

 ape pulak F&FHND??

nama panjang beliau Foundation & Higher National Diploma..
progran HND ni dia bersekutu dengan Edexcel International,
sebuah badan bertauliah yang terbesar di United Kingdom dan diiktiraf di peringkat
antarabangsa.

specialnya kos ni, korang punye degree akan short 1 year sebab program ni sendiri kalo menurut wiki- dianggap bersamaan dengan tahun pertama atau kedua kursus ijazah universiti. maybe sebab tu lah kot short 1 year. HAHA

pastu takat ni ade 3 tempat jaminan untuk korang amek degree..
kat UniKL, UUM ataupun United Kingdom. 
kalau degree kat Malaysia dapatlah habis degree dalam 2 tahun je,
tapi kalo kat UK, 9 bulan je beb!! syookk... 
dah la tajaan MARA pulak tu! 
blaja pandai2 silap haribulan tak payah bayar sesen pun. 

dari segi peluang pekerjaan pun, sijil HND ni lebih dipandang oleh syarikat swasta kebanyakkan nye sebab brand omputih an.. tapi katanya kalau bekerja kerajaan, gaji utk sijil ni hanyalah gaji dip. so jangan nak pandai2 stop till HND je, habiskan je degree terus! bukan lama pun. haha

KPM ni ada 5 cawangan:
a) KPM Seri Iskandar, Perak,
b) KPM Indera Mahkota, Pahang,

c) KPM Ayer Molek, Melaka
d) KPM Bandar Melaka, Melaka
3) KPM Bandar Penawar, Johor

anything? just pergi je kat  UPIM ONLINE <--klik sini!



    

7 comments:

azrul aizat said...

Salam kak :) Tumpang share tau :D

Anonymous said...

salam, kak utk melayakkan students wat degree dekat uk macam mane?

Anonymous said...

Salam kak . sy pon dpt kpm seri iskandar . Just nak tanye , mmg MARA akan tggung terus yuran pgajian kite ke ? so , elaun yg diberi tuk byr makan minum n kperluan diri sdiri je ke ? mohon penerangan . :D

Anonymous said...

Dah ada satu lagi KPM, sekarang dah 6 iaitu KPM Bandar Melaka,Melaka.

Anonymous said...

Sori, KPM Beranang, Selangor.

Unknown said...

Kpm ada gym tak



Unknown said...

Kpm ada gym tak