V.V.I.P :)

Thursday, June 6, 2013

Mak andeh perasan


Dikisahkan pada zaman serba moden, tatkala ibu bapa online fesbuk melalui Nokia Lumia, anak-anak online fesbuk melalui Galaxy Note, terdapat seorang mak andeh yang online fesbuk melalui iPad. 

Dah kalau on9 dengan iPad, konfirm2 always online fesbuk, ada account Keek, ada Instagram mestilah kene always update status/gambar/video ye dak? makanya semua bende dia akan dapat tahu dulu. aduh 
megahnya jadi Ms. Know It All ni. everybadi pandang, everybadi tertunggu2 cerita dari mak andeh ni.

Bile dah perasaan megah tu berkembang-kembang, maka dia pun perasan FEMES. nak tau macam mana follower twitter, tumblr, fesbuk, keek ntah ape kebende tu tau die perasan femes? haaa.. aku pun tak tahu sangat sebab aku ni bukan ade pun application trendy2 ni. aku tersekat ngan fesbuk aku jer.. pakai bb pun setaon skali on BIS, tu pun amek pakej sehari. aku tau pun dari kengkawan aku gak, tp kawan aku tu on9 fesbuk berejam berbanding ngn aku yang tak kisahkan orang sangat ni. 

kisahnya bila semua updated status yang die baca kat fesbuk, sume updated things kat twitter, seeemuuuaaa dia nak terasa..! hahaha. die ingat die HOT, FEMES sangat sampai ada masa lah pulak orang nk buat karangan@ reka ayat pendek kerana dia? die ingat orang kisah sangat kisah harian dia yg die dok update tu smpai sibuk nak terasa. 

bab-bab terasa ni aku tanak cakap banyak, sapa makan nestum, die la yang terasa kenyangnye ekk? tp tak boleh tahan nye. dah la terasa SORANG-SORANG ttbe nak update jugaaakkk bende berbaur keterasaaan die tu (bajet2 nak panggil backup / supporter laa). dah macam migrain tak sihat2 pun ade die ni. kesian3. kalau diupdatenye bende yang elok2 positif2 (ala-ala berlagak hati kering bile terasa) takpe la jugak. nmpk laa orangnye tabah menerima kritikan, tp diupdatenye bende yg nmpk sangat la die tacin. dalam pada masa yang sama cube memburukkan orang yg inesen.. alaa orang yg tak fikir pasal die sikit pun tu..! haha.

daripada itu pada satu hari, ramai la pulak yg terperasan mak andeh ni perasan ngn updated thing dari sorang mamat ni. patutla status fesbuk die kesian semacam. macam budak saiko. orang ramai pun mula tanya si mamat ni, 
"mat.. ko update bende tu utk mak andeh ke? terasa benor die?" 
maka mamat terpinga2.. ehh status aku yg mana? ada ke? terpikior pasal die pun tak. ape lagi nk update KHAS utk die? membajet gile mak andeh ni? hahahha..

macam tu la kisah mak andeh perasan duduk di hujung kota. cite ni bukan rekaan semata, hasil perkongsian cerita after dinner family malam tadi dapat la 1 cerita yg aku rasa elok dijadikan pengajaran. cerita bermula dengan persoalan ini oleh seorang insan istimewa:
"status kau tu kenapa?"

2 comments:

Muhammad Syafik said...

okay aku terasa~ HAHAHAHA!!

ifa ahmad izhar said...

haha. baguih lettuw. nk terasa tk bgtaw pun xpe :p