V.V.I.P :)

Sunday, April 7, 2013

Peringatan kepada manusia2 Penaip Assignments..!

Terdapat 2 jenis assignment iaitu assignment berkumpulan dan assignment individu..

pendapat peribadi: suke lagi assignment individu berfaktorkan sifat-sifat peribadi yang tak tahu mcm mana nk ubah iaitu -> kurang penyabar, suke ikut kepala sendiri & tak suke ubah plan last minute. 

Generalnya, assignment berkumpulan itu sepatutnya jadi lebih menarik dan seronok bila idea dikongsi bersama *tak perlu perah otak sorang2, task delegation *xperlu buat semua 100% sorang-sorang & merapatkan hubungan sillaturahim. 

tapi positif-positif itu akan berubah menjadi negatif BILA:

1) ahli group x bagi kerjasama
      Geram dan marah bile wujud orang-orang mcm ni dalam group. takde sikap kebersamaan. kadang-kadang dorang rasakan dorang ade hal yg lagi mustahak yg kalo x buat bole mati punye hal berbanding assignment yg esok adalah dateline nye. Mungkin dorang just menunggu hasil perbincangan dengan ahli yg lain ataupun idea dari otak korang je. Lepas dapat idea, die sedut, die edit2 jadi idea die (tak share pulak tu) lepas tu tau-tau die dapat A+ kite just dapat A je. dahla idea tu asal idea kita. dodol betul an?

2) ahli group pentingkan diri sendiri
      Yang ni lagi parah.. even sama-sama share the idea, tp bile smpai task delegation, mau tinggal part die sorang je yg kite kene tunggu. sekali part die part core dalam assignment mau tak meroyan ahli group yg lain? Haha. Die suke-suke set timing die sendiri, bile die rasa die nk buat, die buat.. padahal orang lain ye-ye utamakan part delegation tu supaya orang lain cepat dapat maklumat and boleh proceed assignment. yg die dok pentingkan diri sendiri buat part delegation tu part last pulak kan. mau tak berapi nye kome? haha. 

3) ahli group suke cakap gebang,
     Time bahagi-bahagi task, ckp on je sume. " Aku bole buat, korang tunggu je, nnt settle aku attach la kat FB"  tapi bile smpai masa sesak (nk dekat dateline) "Sory la doe, aku bukan tanak buat, aku x tahu bnde bole jadi mcm ni"  eishh..! ikut hati aku nk pijak2 je klo dpt group mcm ni. dulu mulut besar je ckp bole buat, lepas tu tak update. dah berkepuk seminggu tggal sehari nk dateline baru ckp x bole buat.serius jangan amek orang menyusahkan ahli mcm ni. buat naya. pasalkan die sorang boleh jadi 1 group kene redo assignment sbb ahli lain pulun tolong cover part die last minute. TAK KESIAN KAT MEMBER  KE DOE?!!

4) ahli group suke amek sambil lewa
    Certain orang lain cara keje die. ade yang gelabah gile start awal2 siap tak tido bagai padahal dateline lagi seminggu. tp ade yang memule wat lek macam xde essaimen dan 2 hari nk dekat dateline baru start x tdo. Agak naya klo 2 jenis ni berkumpulan. haha. mau x kecut perut si gelabah tu bile si lewa x siapkan delegation task tu awal2..? haha. Yang si sambil lewa still make don't know, tido sampai tengah hari, layan movie, super saver ngn boyfren.. buat individual part dulu kasi settle, group part buat yang last. Mangkuk kau la buat mcm tu, sangat pentingkan diri sendiri! patutnya buat group part dulu baru individu. jangan menyusahkan orang lain. Sikap tu x patut..! kene ingat dalam 1 group bukan semua orang bersikap mcm kite. respect each other.

PENGAJARAN AYAT:
1) Dahulukan group part before individual part
2) Sharing the ideas
3) Concern orang lain jugak la weyh!
4) Jangan cakap gebang.
5) Jangan pasalkan seorang, satu group kene redo :)


Ni just pandangan aku je la.. sbb aku ni memang bukan jenis bekerja ngn orang. aku suke lagi kerja dengan machine. mudah. xlibatkan perasaan atau kekecewaan. haha. maaf andai terasa..